Stress?
Doe eens even niks!

Gisteren zat ik met mijn dochter in de best volle wachtkamer bij de huisarts. Het was mij net opgevallen dat iedereen in de wachtkamer op zijn mobiele telefoon keek, toen mijn dochter (11 jaar) zei: “ik verveel me, mijn telefoon zit nog in mijn tas in de auto”.
In het gesprek dat hierop volgde met mijn dochter gaf ze aan dat niks doen saai is en niet nodig als je ook een spelletje kunt doen of kunt appen. Mijn suggestie van een tijdschrift lezen (er lagen er genoeg op de tafel) leverde van haar alleen maar rollende ogen op (zo ouderwets….).

Wat is dat toch dat we continue behoefte hebben aan prikkels? Je even vervelen is saai en niet nodig, want er is altijd een scherm voor handen.
Ik probeer me bewust te zijn van de tijd die ik doorbreng op mijn telefoon. Maar ik betrap me er regelmatig op dat ik doelloos rondklik op Facebook, Instagram, Pinterest. Wat maakt social media zo aantrekkelijk en wat levert het op om er uren op door te brengen?
Steeds vaker probeer ik de telefoon weg te leggen en niet snel te pakken als ik ergens een moment moet wachten. Vaak ben ik dan de enige die in de rondte kijkt….

Wanneer deed jij voor de laatste keer eens helemaal niks?
Niet op de telefoon, geen tv, geen Netflix, zelfs geen boek of tijdschrift. Gewoon alleen maar zijn.
Veel mensen ervaren tegenwoordig dat ontspannen en niks doen juist stressvol is.
Ik ben ervan overtuigd dat de continue stroom aan prikkels bijdraagt aan de verhoging van ons stressniveau. Volgens onderzoek door een aantal professoren in Amerika blijkt dat regelmatig even ontspannen ontzettend belangrijk is om te kunnen blijven functioneren.
Je hebt namelijk maar een bepaalde hoeveelheid concentratie en aandacht die je dagelijks kunt besteden. Het grootste gedeelte zal opgaan aan werk, wat doe je met het restje?

Als je je hoofd regelmatig rust gunt (even zitten en niks doen) dan zullen er een aantal gunstige veranderingen plaatsvinden:

• Je hersenen slaan sneller informatie op als je niets doet
Volgens Loren Frank, professor aan het Center for Integrative Neuroscience aan de universiteit van Californië, bewijzen onderzoeken dat mensen veel sneller en beter nieuwe informatie onthouden wanneer hun hersenen de tijd krijgen de informatie te analyseren en verwerken. Hersenen hebben rusttijd nodig om nieuwe informatie permanent op te slaan.
• Niets doen helpt de hersenen om dingen te verwerken
Je hoofd rusttijd gunnen, helpt daarnaast verschillende mentale processen op gang te brengen, zegt Mary Hellen, Immordino-Yang, professor Educatie, Psychologie en Neurowetenschappen aan de universiteit van Zuid-Californië. Als jij je hersenen constant bombardeert met nieuwe stimulans en informatie en het nooit eens rust gunt, vindt jouw brein het lastig hier diepere betekenissen aan te koppelen.
• Niets doen helpt om je hersenen om creatiever te worden
Onderzoek toont aan dat zo nu en dan je gedachten laten afdwalen, een bepaalde productiviteit aanwakkert in creativiteit. Je brein kan op die manier eerder ‘om’ bepaalde obstakels heen denken, met als gevolg dat je wellicht op zo’n “a-ha!”-moment stuit. Dit gebeurt alleen zodra jouw hersenen rusttijd krijgen.

Wat kun je zelf doen nu je dit allemaal weet:
 Leg je telefoon weg! Verminder externe prikkels.
 Doe eens 5 tot 15 minuten per dag niks. De hersenen kunnen redelijk snel ontspannen. Een paar minuten zijn al genoeg om je leervermogen te doen verbeteren.
 Doe eens eenvoudige, simpele taken, taken die zo weinig mogelijk mentale en fysieke energie van je vragen (wandelen, afwassen, was vouwen, liggen in het gras en kijken naar de wolken).

Heb je een momentje over, moet je even wachten op een afspraak of zit je op de wc? Pak dan niet meteen de mobiele telefoon, maar doe even niks en ervaar wat er gebeurt.