Hart stress
hou je hart gezond!
1 op de 3 vrouwen in Nederland sterft aan hart- en vaatziekten: 80 % daarvan kan voorkomen worden.
670.000 vrouwen leven in Nederland met een hart- en vaatziekte. Dagelijks worden er hierdoor 297 vrouwen in een ziekenhuis opgenomen.
Janneke Wittekoek geeft in het Algemeen Dagblad van zaterdag 28-9-2019 een interview: “Inmiddels sterven dagelijks meer vrouwen (gemiddeld 57) aan hart- en vaatziekten dan mannen (53).”
Janneke Wittekoek is cardioloog en gespecialiseerd in het vrouwenhart. Ze vraagt samen met Angela Maas (cardioloog in het Radboud UMC) al jaren aandacht voor de verschillen in hart- en vaatziekten tussen mannen en vrouwen.
Ik volg beide dames al jaren. Hun tomeloze inzet lijkt zijn vruchten af te werpen: er komt meer aandacht voor de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van hartzorg.
Janneke Wittekoek geeft in het artikel in het AD aan dat bij vrouwen vaak niet de juiste diagnose gesteld wordt en dat 80% van de gevallen voorkomen kan worden, omdat leefstijl de belangrijkste oorzaak is.
De symptomen van hart- en vaatziekten bij vrouwen zijn anders dan die bij mannen. We kennen allemaal wel het klassieke beeld (uit film of van tv) van een man die ter aarde stort met zijn hand op zijn hart.
Bij vrouwen zijn de klachten veel meer sluimerend aanwezig: angstgevoelens, zweten, pijn in de nek en schouders, erge vermoeidheid, pijn tussen de schouderbladen, niet diep kunnen zuchten.
“Vaak worden de klachten bij vrouwen niet herkend en afgedaan als maagproblemen, overgangsklachten, of er wordt gezegd dat het wel psychisch zal zijn”(Wittekoek, 2019).
80% van de hart- en vaatziekten kan dus voorkomen worden. De meeste Nederlanders weten wel dat roken, te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk en suikerziekte risicofactoren zijn voor hart- en vaatziekten.
Volgens Janneke Wittekoek (en ik sluit me daar graag bij aan) is het bijzonder dat we voor de wereldwijde doodsoorzaak nummer één geen preventief onderzoek hebben.
“We gaan 2x per jaar naar de tandarts, er zijn diverse preventieve onderzoeken voor verschillende kankersoorten, maar bij hart- en vaatziekten wachten we af tot iemand klachten krijgt”.
De meeste mensen hebben geen idee van de hoogte van hun bloeddruk, cholesterol waarden en hun BMI.
Maar bovenal is bij de meeste Nederlanders onbekend dat stress een belangrijke oorzaak is bij de hartklachten van vrouwen.
Volgens Janneke Wittekoek zijn er steeds vaker stressinfarcten te zien bij jonge vrouwen.
“We leven in een 24 uurseconomie. We weten allemaal dat we onszelf blootstellen aan te veel prikkels en stress, maar doen er te weinig aan. Zorgen voor voldoende rust en stressreductie is heel belangrijk.”
En ik weet dat het zo is! Als jonge vrouw van 39 in het ziekenhuis belanden met een hartinfarct was me nog al een ervaring.
Maar de grote zoektocht begon pas daarna. Mijn cardioloog had geen sluitend antwoord, want lichamelijk fit en bloeddruk laag, cholesterol meer dan prima, kransslagaders helemaal schoon.
Heel veel vragen bij mij, maar zonder antwoorden en met een zak vol pillen naar huis.
Na nog drie bezoekjes aan de eerste harthulp en blijvende pijn, was ik er klaar mee. Ik begon mijn zoektocht op internet en regelde via de huisarts een second opinion op de vrouwen hartpoli in het Radboud UMC.
Binnen 15 minuten kreeg ik daar een diagnose: wat een geluk en ellende tegelijk. Want dit is wat het is: verkrampende kransslagaders.
De verkrampingen houden helaas nogal verband met stress. Voor mij was het letterlijk van levensbelang om mijn stress te verminderen. Inmiddels ben ik wat jaren verder en heb ik veel inzicht en kennis in de werking van stress en kan ik mijn leven er redelijk op inrichten.
Soms gaat het mis en loopt de stress op: mijn hart geeft me dan aan seintje dat ik echt moet stoppen en rustmomenten moet inbouwen.
Graag help ik in mijn praktijk nog meer mensen die anders om willen leren gaan met stress. Heb jij het idee dat jouw lichamelijk klachten te maken kunnen hebben met stress? Maak dan een afspraak, dan kijken we gezamenlijk hoe we jouw stress kunnen reduceren.