Stress is hip
Welke verandering zet je in?
Stress is super hip de laatste jaren. Het wordt een steeds groter onderdeel van de samenleving en waarschijnlijk ook van jouw eigen leven.
42% van de Nederlanders voldoet aan de criteria van een ‘psychische stoornis’, 1 miljoen Nederlanders slikken een antidepressivum. In Nederland lijdt 7,4% van de mensen aan PTSS (post traumatische stress stoornis) na een levensbedreigende situatie. Onze weerbaarheid is laag. Ter vergelijkin: in Nigeria (een van de gevaarlijkste landen ter wereld) lijdt 0,2 % van de bevolking aan PTSS. (psychiater Damiaan Denys, 21-9-2018 in NRC)
We geven regelmatig aan stress te ervaren. Maar wat is stress eigenlijk? Stress is in basis een heel mooi mechanisme van jouw lichaam dat jou beschermt bij gevaar en er voor zorgt dat je gevaarlijke situaties kunt overleven. Het lichaam geeft pijlsnel een reactie af als je bijna onder de bus loopt of als er een loslopende leeuw op je af komt. Deze reactie regelt dat het lichaam in opperste staat van paraatheid komt en klaar is voor actie. Het hormoon adrenaline zorgt voor deze reactie. Als de gevaarlijke situatie geweken is, neemt de adrenaline af en komt het lichaam tot rust: dit duurt ongeveer 48 uur voor volledig herstel.
Nu loop je niet dagelijks onder de bus of kom je loslopende wilde dieren tegen. Ook is er niet elke dag een spannende presentatie te geven of een sportieve top prestatie te leveren. Toch ervaren veel mensen elke dag stress en wordt het lichaam dagelijks in opperste staat van paraatheid gebracht door de hormonen die het stress-systeem aan sturen.
Het lichaam krijgt geen kans om te herstellen en komt niet meer in balans, omdat de stress-situaties elkaar te snel opvolgen . De stress wordt langdurig en schadelijk: de spanning het lichaam zal zich steeds verder opbouwen.
Hoe komt het toch dat we in Nederland zo veel stress ervaren? Ik ben ervan overtuigd dat het grotendeels komt door de verwachtingen die we hebben van het leven. We willen altijd gelukkig zijn, ons goed voelen, geen verveling ervaren, niet meer lijden. Wanneer we negatieve gevoelens ervaren: boosheid, verdriet, eenzaamheid of angst willen we dit direct omzetten naar gelukkige gevoelens.
Helaas hoort een beetje (gewoon) lijden bij het leven: het is niet elke dag een feestje en dat hoeft ook helemaal niet. Het leven is niet maakbaar en niet alles is onder controle te houden.
De eisen die we aan het leven stellen zijn hoog en zorgen ervoor dat we iedere dag een top prestatie moeten leveren. Dit snapt ons lichaam niet en brengt elke dag het stress-systeem in actie. De hormonen die dit proces aansturen raken uitgeput, omdat er geen herstel plaats vindt. Overspannenheid en een burn-out zijn dan de gevolgen. Niet alleen een proces dat plaats vindt ‘tussen-de-oren’, maar ook lichamelijk raakt het lichaam compleet uitgeput.
Gelukkig kun je zelf iets veranderen! Wanneer je je realiseert dat het niet normaal is om elke dag sky-high gelukkig, mooi en succesvol te zijn, kun je keuzes gaan maken.
Keuzes die het leven makkelijker maken, meer ontspanning brengen en jouw stress-systeem tot rust brengen.
Vergoot je weerbaarheid in het leven: ga naar buiten, lees een boek, neem de tijd voor zaken en oefen geduld, verminder de aanwezigheid van social media en voer echte gesprekken met vrienden.